Ga naar de inhoud

Stratenmaker

  • BBL

  • MBO 3

  • Harderwijk / Nijmegen / Waddinxveen

Werk je graag buiten met je handen aan iets dat jarenlang blijft liggen en dagelijks wordt gebruikt? Dan past stratenmaker perfect bij jou! Bij SOMA leer je hoe je perfecte bestrating aanlegt, van stoepen tot rotondes. Meer vrijheid. Meer buiten. Meer actie. Meer van alles! Bij SOMA werk je met échte materialen op ons grote oefenterrein. Jij maakt straks de wegen, pleinen en stoepen waar duizenden mensen overheen lopen! 

Dit ga je leren op de opleiding Stratenmaker 

Als stratenmaker bij SOMA leer je alles over het aanleggen van mooie, stevige bestrating. Niet uit boeken, maar direct in actie! Je oefent met echte materialen en gereedschappen op ons gigantische oefenterrein. 

Je leert: 

  • Het perfect vlak maken van zandbedden 
  • Bestrating leggen in allerlei gave patronen 
  • Veilig werken met kabels en leidingen 
  • Werken met moderne bestratingsmachines 

Bij SOMA bereiden we je voor op de toekomst. Je werkt aan straten, stoepen, woonerven, maar ook aan bedrijfsterreinen, parken en speeltuinen. Met jouw SOMA-diploma ben je direct klaar voor het echte werk! 

Alles over de opleiding Stratenmaker

Bij deze opleiding leer je het vak van stratenmaker als een pro. Een unieke mbo-opleiding niveau 3 waar je nergens anders zoveel praktijkervaring opdoet. Hieronder staat alles wat je moet weten om direct te starten! 

Tijdens de opleiding

Bij SOMA draait alles om praktijk. De theorie die je krijgt kun je direct gebruiken in de praktijk. Je gaat meteen aan de slag met echte opdrachten. Je werkt samen met klasgenoten aan projecten. Met gerichte vakken en trainingen word je een specialist die overal aan de slag kan! 

Praktijk en theorie

Bij SOMA leer je stratenmaker worden door het te dóen. Je oefent op ons grote oefenterrein waar je kunt werken met alle technieken en materialen. Alle theorie die je krijgt, gebruik je meteen in de praktijk. Je leert hoe je een werkterrein inricht, het zandbed vlak maakt, patronen legt en alles perfect afwerkt. Zo ben je na je opleiding klaar voor elk project! 

Na de opleiding

Met je mbo-diploma niveau 3 op zak kun je direct twee kanten op: 

  • Meteen aan het werk: aannemers, bouwbedrijven en bestratingsspecialisten staan om je te springen! Je SOMA-diploma is goud waard bij werkgevers. 
  • Verder studeren: doorstromen naar niveau 4, bijvoorbeeld Uitvoerder Bouw en Infra. Daarna kun je zelfs naar het hbo als je zou willen. 

Jij kiest! Met 100% baangarantie heb je alle vrijheid voor jouw toekomst. 

Begeleiding

Elke student is anders. Wil je extra uitdaging? Dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Heb je juist meer hulp nodig bij plannen of leren?  Bij SOMA regelen we ook dat voor je. 

Zo begeleiden we jou: 

  • Docenten en instructeurs verzorgen je dagelijkse lessen. 
  • Een studieloopbaanbegeleider is jouw persoonlijke aanspreekpunt. 
  • Een BPV-begeleider begeleidt je bij je leerwerkbedrijf. 
  • Een campusbegeleider helpt je als er buiten de schooluren iets speelt op de campus. 

Kortom: waar je ook bent tijdens je opleiding, er staat altijd iemand voor je klaar! 

Toelating

Wil jij starten met de opleiding Stratenmaker? Dan heb je minimaal een vmbo-kader diploma nodig of een diploma Opperman Bestratingen. Daarnaast moet je een BBL-arbeidsovereenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. 

Geen zorgen als je nog geen leerwerkplek hebt! SOMA College helpt je graag met het vinden van een passend leerbedrijf. We hebben goede contacten met veel bedrijven in de infrasector die altijd op zoek zijn naar gemotiveerde studenten. 

Kosten

Studiekosten
De peildatum voor studiekosten is 1 augustus. Word je pas na 1 augustus 18 jaar? Dan betaal je dat hele schooljaar nog niets – ook niet als je bijvoorbeeld op 1 september jarig bent.

Ben je op 1 augustus wél al 18 jaar of ouder? Dan betaal je cursusgeld voor je BBL-opleiding. Dit bedrag wordt jaarlijks door het ministerie van OCW vastgesteld. In het kostenoverzicht hieronder vind je alle details.
Stroom je later in tijdens het schooljaar? Dan kijken we naar je leeftijd op het moment dat je begint. Ben je dan 18 jaar of ouder, dan betaal je een deel van het cursusgeld.

Wanneer je start bij SOMA College, ontvang je twee belangrijke formulieren:

  • Derde machtiging cursusgeld
  • Overeenkomst campus BBL

Met deze formulieren spreek je af wie de kosten betaalt: jij of je leerbedrijf. Bij veel BBL-opleidingen neemt het leerbedrijf bepaalde kosten voor zijn rekening. In de overeenkomst campus BBL worden afspraken over campuskosten vastgelegd. Deze betaal je als je gebruik maakt van de campus tijdens je schoolweken. Je stuurt de formulieren ingevuld terug vóór de start van het schooljaar.

Praktijktrainingen
Goed om te weten: naast studiekosten zijn er kosten voor je praktijktrainingen. Maar maak je geen zorgen! Deze kosten betaalt je leerbedrijf helemaal voor je. Jij kunt je dus helemaal focussen op je opleiding.

Klik hier voor een volledig kostenoverzicht

BBL-opleiding

De opleiding Straatmaker is een BBL-opleiding. Dat betekent dat je werken met leren combineert. Je werkt bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je in periodes naar school, in totaal zo’n 200 uur per leerjaar. In de jaarplanning vind je precies terug in welke weken je naar school gaat.    

Je situatie in het kort: 

  • Je volgt les bij SOMA College 
  • Je werkt bij een erkend leerwerkbedrijf 
  • Je verdient direct een salaris 

 

 

Direct je salaris verdienen terwijl je leert – perfect toch? 

Werken als Stratenmaker 

Als stratenmaker zit jij aan de knoppen van een stoer beroep. Wat doe je de hele dag? Je legt bestrating aan – van stoep tot rotonde, van oprit tot plein. Jouw werk is overal zichtbaar! 

Je werkt altijd in een kleine ploeg. Je begint de dag met het inrichten van je werkterrein, controleert de fundering en maakt het zandbed perfect vlak. Daarna ga je aan de slag met het leggen van de bestrating in allerlei patronen. Je werkt met zowel handige tools als moderne straatmachines. 

Je werkt samen met een opperman bestrating, die zorgt dat jij snel en veilig meters kunt maken. Het bestratingswerk is afwisselend – soms werk je aan een nieuwbouwwijk, dan weer aan een stadscentrum. 

Het allervetste? Aan het eind van je werkdag zie je direct wat je hebt gedaan. Die perfect gelegde bestrating waar mensen overheen lopen? Die heb JIJ gemaakt! Zonder jou had iedereen gewoon in de modder gestaan. 

Wat verdient een Stratenmaker? 

Een SOMA-diploma is goud waard! Werkgevers staan te springen om onze studenten. Waarom? Omdat je bij ons écht leert hoe het werk gedaan moet worden. 

Je verdient direct een goed salaris. Vanaf 21 jaar is het startsalaris volgens de CAO € 2.879 bruto per maand. 

En het wordt alleen maar beter! Met meer ervaring en extra specialisaties groeit je salaris automatisch mee. De branche zit te springen om vakmensen zoals jij, dus je kunt direct aan de slag.  

Met een SOMA-diploma op zak zit je gebakken! 

Meld je aan voor Stratenmaker

Heb je je keuze gemaakt? Meld je dan aan voor de opleiding Stratenmaker.

Aanmelden voor een opleiding

Kom naar een open dag

Heb je interesse in één van onze opleidingen? En lijkt het jou leuk om hier meer over te weten?

Open dag
  • Opleiding Stratenmaker MBO - Testimonial Jayden

    “Ik ben blij dat ik deze opleiding gevonden heb. Ik werk graag met mijn handen en ben graag buiten. Dat ik gelijk geld verdien tijdens mijn opleiding is natuurlijk ook top!“

    Jayden volgt de opleiding

Veelgestelde vragen over de opleiding Stratenmaker

Hoe lang duurt de opleiding tot Stratenmaker?

De opleiding Stratenmaker bij SOMA duurt 3 jaar.

Wat zijn typische taken van een Stratenmaker?
  1. Je richt het werkterrein in, controleert de fundering, stelt kabels en leidingen veilig, legt bestrating aan in allerlei patronen, bedient straatmachines, plaatst banden en kolken, en zorgt voor nette afwerking. 

 

Waar moet je goed in zijn als je Stratenmaker wil worden?

Je moet nauwkeurig kunnen werken, fysiek sterk zijn, doorzettingsvermogen hebben en goed kunnen samenwerken. Tijdens de opleiding Stratenmaker leer je alle technische vaardigheden die je nodig hebt.

Welke vooropleiding heb ik nodig om aan de studie Stratenmaker te kunnen starten?

Je hebt een diploma Opperman Bestratingen óf een vmbo-diploma nodig op tenminste kaderberoepsgericht niveau. Ook moet je een BBL-arbeidsovereenkomst hebben met een erkend leerbedrijf.

Naar welke opleidingen kan ik eventueel doorstromen na de opleiding Stratenmaker?

Na je mbo-diploma niveau 3 kun je doorstromen naar niveau 4, bijvoorbeeld de opleiding Uitvoerder Bouw en Infra. Daarna kun je eventueel doorstromen naar het hbo.

Wat leer je tijdens de opleiding Stratenmaker?

Je leert werkterreinen inrichten, ondergronden voorbereiden, verschillende bestratingsmaterialen leggen in diverse patronen, werken met straatmachines, veiligheidsvoorschriften, technische tekeningen lezen, meten en uitzetten, en samenwerken in een team.

Wat is het verschil tussen een Opperman Bestrating en een Stratenmaker?

Een opperman bestrating helpt de stratenmaker door materialen aan te voeren, het terrein voor te bereiden en op te ruimen. De stratenmaker is de vakspecialist die het daadwerkelijke bestratingswerk uitvoert. De opperman zorgt ervoor dat de stratenmaker efficiënt kan werken en meters kan maken. 

Hoe kom ik aan een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf?

Voor deze BBL-opleiding heb je een leerwerkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Nog geen leerwerkplek gevonden en heb je hier hulp bij nodig? Dan is onze decaan er om jou te helpen. Heb je nog nooit gesolliciteerd? We helpen je graag met tips en voorbeelden!